Acun Ilıcalı geçtiğimiz günlerde niye erken kalkıyoruz? diye bir soru sordu ve devamında da şu minvalde bir cümle kullandı; adamın biri zamanında erken kalkalım demiş, kalkıyoruz biz de. Kendisine cevaben birileri sistem böyle demiş. Acun Ilıcalı da sistemi eleştiriyor doğal olarak. Öncelikle aşağıdaki videoda Acun’un erken saatte kalkma isyanını izleyelim.
Şimdi gelelim Acun Ilıcalı’ya cevaba. Sevgili Acun öncelikle adamın birisi böyle demiş dediğin ifadedeki adam yok. Yani öyle bir adam yok. Zaten olması da imkansız. Birbirini hiç tanımayan eski toplumlardaki insanlar sence neden erken kalkıyordu? Bu bahsi geçen adam her yeri dolaşıp erken kalkın tipine tükürdüklerim mi dedi? Tamam tamam, sen orada aslında bir metafor yapıyor da olabilirsin. Esasında sormak istediğin şey şu;
Önce insanlık için gece ve gündüzün farklarına bir değinelim. Daha sonra erken vakte gireceğim ki bu konuda da akılda soru varsa onu da gidermiş olayım.
Güneş o Güneş!
Hani diyorsun ya adamın biri böyle demiş diye… Hah işte öyle bir adam yok. O şey tüm insanlık için ışık, ısı ve D vitamini kaynağı olan Güneş’in ta kendisi!
Mesela 1000 yıl önceye gidelim. Bir çiftçi düşünelim. Bu çiftçinin gece soğuk havada ve karanlıkta mı tarım yapması kolaydır yoksa Güneş’in ısısından, aydınlıktan ve D vitamini de alabileceği gündüz vakti mi tarım yapması kolaydır? Hoş bu adamın D vitaminin ne olduğunu bilme ihtimali düşük ama olsun. Sonuçta aydınlık ve ısı hala önemli 2 etken.
Elbette çiftçinin Güneş’ten en fazla verim alması için Güneş doğmadan önce kalkmalı, Güneş havayı aydınlatınca da daha az tehlikeli olan gündüz vakti gidip işlerini görmelidir.
Doğal olarak gündüz çalışmak bizim için mantıklı. Gelelim erken vakte.
Niye erken kalkıyoruz?
Senin sorduğun sorudan anladığımız erken vakit Güneş’in doğduğu vakte yakın olan vakit oluyor. Mesela niye 6’da kalkalım? 10’da kalkalım veya 10’da işe gidelim öyle değil mi?
Günümüz için cevap vereyim istersen burada da. Günümüzde ısınmak için de ışık için de elektrik kullanıyoruz. Neden Güneş’in ısısından ve ışığından daha fazla faydalanmak varken bundan birkaç saat daha az faydalanalım? Düşün şimdi. Ben sabah 5’te kalktım diyelim. Mesaim ise 10’da başlasın. Diyeceksin ki neden 5’te kalkıyorsun yat uyu. Cevap veriyorum. Bazı dinlerde sabahın çok erken saatlerinde ibadet var. Mesela sabah namazına kalkmış olabilirim öyle değil mi? Sonrasında uykum gelmediyse ben mesai saatine kadar gene uyumamış olacağım. Doğal olarak sabah namazına kalkmış ve uyuyamamış birisi için hiçbir şey değişmedi. Gene erken kalktı gene uykusuz.
Neye göre erken?
Dünya sistemini eğer senin dediğin gibi 10.00 üzerine kursaydı sen bu sefer de niye 12 değil diyecektin. Yani aslında her şey senin algında olan bir şey. Horoz bile sabahın köründe ötüyor. Horoz dile gelse bize küfür eder. Bak şimdi bir insan sabah 7’de kalkmak zorunda olsun. Doğal olarak akşam 11 gibi yatacaktır. Fakat mesai saatini 12’ye çeksek bu sefer akşam 11’de uyumayacaktır. Çünkü henüz uykusu gelmemiş yeterince yorulmamış olacak. Doğal olarak gene bir şey değişmeyecekti.
Sistem değişikliği yapalım
Diyelim ki tüm ülkeler karar verdi ve artık mesai 10’da başlayacak olsun. Bunun tüm Dünya ekonomisine vereceği zararı ne yapacağız? Diyelim ki ben 10’da mesai yaptım. Normalden 2 saat geç iş başı yapmış olayım. Bu durumda akşam 2 saat geç çıkmış olalım. Yani her gün fazladan 2 saat ışık ve ısınma için enerji harcamamız gerekecekti.
Acaba geç mi yatıyoruz?
Aslında sorun biz insanlarda. Biz gece geç yatıyoruz ve uykumuzu alamıyoruz. Geç yatıyoruz ve bundan dolayı da uykumuzu alamıyoruz. Normalde akşam 10’da yatağa girsen sabah 6’da kalkmak hiçbir zaman dert olmayacak ve sen de niye erken kalkıyoruz diye sormayacaktın. Muhtemelen 1000 yıl önce birileri de şunu demiştir:
Yani sevgili Acun Ilıcalı, Güneş’ten verim almak için erken kalkıyoruz. D vitamini tek haneli rakama düşmüş ve 3 ayda anca toparlayabilmiş birisiyim. Her sabah dayak yemiş gibi ağrılarla uyanırdım. Güneş’in kıymetini bilmek lazım.
güzel yorum eline sağlık